internet of things یا IOT، سیستمی از دستگاههای محاسباتی مرتبط، ماشینهای مکانیکی و دیجیتال، اشیاء، حیوانات یا افراد است که با شناسههای منحصربهفرد (UID) و توانایی انتقال دادهها از طریق شبکه بدون نیاز به انسان به تعامل انسان یا انسان با کامپیوتر.
اینترنت اشیا را می توان در مجموعه ای از دستگاه ها، صنایع و تنظیمات یافت. از تخته سیاه هوشمند در کلاس های درس گرفته تا دستگاه های پزشکی که می توانند علائم بیماری پارکینسون را تشخیص دهند، اینترنت اشیا با اتصال فیزیکی و دیجیتالی به سرعت جهان را هوشمندتر می کند.
بر اساس پلتفرم تحقیقات بازار IoT Analytics، تعداد دستگاه های متصل به اینترنت اشیا در سال 2021، 8 درصد رشد کرد و پیش بینی می شود تا سال 2025 با جهش 22 درصدی دیگر به 27 میلیارد دستگاه برسد. نمونههایی از اینترنت اشیا شامل صنایع، از تولید و خودرو گرفته تا مراقبتهای بهداشتی و خردهفروشی است.
اینترنت اشیا چطور کار میکند؟
یک اکوسیستم اینترنت اشیا متشکل از دستگاههای هوشمند مبتنی بر وب است که از سیستمهای تعبیهشده مانند پردازندهها، حسگرها و سختافزار ارتباطی برای جمعآوری، ارسال و اقدام بر روی دادههایی که از محیط خود به دست میآورند، استفاده میکنند. دستگاههای اینترنت اشیا دادههای حسگری را که جمعآوری میکنند با اتصال به دروازه اینترنت اشیا یا سایر دستگاههای لبه به اشتراک میگذارند که در آن دادهها یا به ابر ارسال میشوند تا به صورت محلی تجزیه و تحلیل یا تجزیه و تحلیل شوند. گاهی اوقات، این دستگاه ها با سایر دستگاه های مرتبط ارتباط برقرار می کنند و بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت می کنند، عمل می کنند. دستگاهها بیشتر کار را بدون دخالت انسان انجام میدهند، اگرچه افراد میتوانند با دستگاهها تعامل داشته باشند - به عنوان مثال، برای راهاندازی، دادن دستورالعملها یا دسترسی به دادهها.
مثال از IOT
«خانه هوشمند» متصل نمونه بارز اینترنت اشیا در عمل است. ترموستات های مجهز به اینترنت، زنگ درها، آشکارسازهای دود و هشدارهای امنیتی یک هاب متصل را ایجاد می کنند که در آن داده ها بین دستگاه های فیزیکی به اشتراک گذاشته می شود و کاربران می توانند از راه دور "چیزهای" موجود در آن هاب را از طریق یک برنامه تلفن همراه یا وب سایت کنترل کنند.
اینترنت اشیا فقط به وسایل روزمره در خانه محدود نمی شود. تأثیر آن را می توان در سراسر صنایع مشاهده کرد، به عنوان مثال، با تسهیل اتصال برای نظارت و بهینه سازی عملکرد خودرو، راه خود را به صنعت خودرو باز کرد. صنعت مراقبتهای بهداشتی نیز از اینترنت اشیا سود میبرد و به ارائهدهندگان ابزارهایی برای ردیابی دقیقتر و کارآمدتر معیارهای کلیدی سلامت مانند سطوح گلوکز میدهد.
مزایای استفاده از اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا چندین مزیت را به سازمان ها ارائه می دهد. برخی از مزایا مربوط به صنعت هستند و برخی دیگر در چندین صنعت قابل اجرا هستند. برخی از مزایای رایج اینترنت اشیا، مشاغل را قادر می سازد:
- نظارت بر فرآیندهای تجاری کلی آنها؛
- بهبود تجربه مشتری (CX)؛
- صرفه جویی در زمان و هزینه؛
- افزایش بهره وری کارکنان؛
- ادغام و تطبیق مدل های کسب و کار؛
- اتخاذ تصمیمات تجاری بهتر؛ و
- درآمد بیشتری ایجاد کند.
اینترنت اشیا شرکتها را تشویق میکند تا روشهای برخوردشان با کسبوکارشان را بازنگری کنند و ابزارهایی را برای بهبود استراتژیهای تجاریشان در اختیارشان قرار میدهد.
امنیت IOT
فناوری های نوظهور اغلب با چشم انداز جدید و متغیری از خطرات و تهدیدها همراه هستند. اینترنت اشیا هم فرقی ندارد. از آنجایی که اینترنت اشیا میتواند مواردی مانند روشنایی ساختمان و تهویه مطبوع، تشخیص خودرو و حتی شبکههای برق را فعال کند، حفاظت از این سیستمها و عناصر زیرساخت حیاتی بسیار مهم است.
با پیشرفت تکنولوژی روز به روز شاهد هوشمند سازی سیستم ها چه در خانه و چه در محل کار هستیم و باید به این سمت رو بیاریم تا از نسل جدید عقب نمانیم.